dimecres, 3 de febrer del 2016

L'augment de les desigualtats a Barcelona


Fa unes setmanes, El País va publicar un article titulat “Crece la Barcelona pobre”, que posava de manifest que les desigualtats entre els barris més rics i els més pobres de la ciutat no fan més que augmentar. A partir d’aquest article, m’he decidit a estudiar com han evolucionat aquestes diferències entre barris al llarg dels últims anys, concretament des de 2008 fins a 2011, període que coincideix amb l’inici de la crisi. Per fer-ho, he utilitzat les dades de Renda Familiar Disponible (RFD) dels diferents barris que es poden trobar a la web de l’Ajuntament pels anys 2008, 2009 i 2010 i al gràfic que il·lustra l’article d’El País per l’any 2011.


Quins barris s’han fet més rics i quins s’han fet més pobres des del 2008?

El següent gràfic mostra com ha evolucionat la RFD des de 2008 fins a 2011 (en percentatge) a cada barri en funció del nivell de RFD d’aquest:
S’observa una correlació clara: els barris més rics (a la dreta) són els que més han augmentat la RFD, mentre que els barris amb rendes més baixes (a l’esquerra) són els que més l’han disminuït. Per exemple, a Pedralbes, el barri més ric el 2011 amb una RFD propera a 250 (cosa que vol dir que és 2,5 vegades superior a la mitjana de la ciutat), aquesta ha augmentat gairebé un 25% del 2008 al 2011, passant de 195 a 242. A l’altre extrem, als barris de Can Peguera i Baró de Viver, que tenen RFD menors a 40, aquesta ha disminuït un 36% i un 24%, respectivament. De fet, els únics tres barris amb RDF per sota de la mitjana (per sota de 100) on la renda ha augmentat de manera important els darrers anys són el Gòtic, el Born i la Barceloneta, més que probablement per efecte de l’arribada de gent de fora (tant de fora de la ciutat com de l’Estat) amb rendes altes i no perquè la gent que hi viu de tota la vida tingui unes millors condicions.


Com ha evolucionat la diferència entre els barris més rics i els més pobres?

Els següents gràfics mostren com ha evolucionat la RFD dels barris més rics i dels més pobres des de 2008 a 2011. El primer mostra el barri amb RFD més alt (Les Tres Torres o Pedralbes, segons l’any, en blau) en relació al barri amb RFD més baix (Can Peguera o Baró de Viver, segons l’any, en vermell). El segon (Top2) mostra la mitjana dels 2 barris amb RFD més alt en relació als 2 amb RFD més baix, que corresponen als 4 barris esmentats; i el tercer (Top 5) el mateix però considerant la mitjana dels 5 barris de cada un dels extrems en cada cas. La línia correspon al ràtio entre el(s) barri(s) amb RDF alt i RFD baix:


En aquest cas, també s’observa una tendència molt clara: mentre al 2008 la diferència entre el barri més ric i el més pobre era de 4,3 vegades, al 2011 aquesta diferència va augmentar fins a 7,1. La mateixa tendència s’aprecia agafant els 2 i els 5 barris dels extrems, amb diferències que van de 4 a 6,3 i de 3,5 a 4,6, respectivament.


Els rics cada cop són més rics i els pobres cada cop més pobres

Les dades mostren clarament que hi ha un creixement de la desigualtat entre els diferents barris de la ciutat. I és que no parem de conèixer dades que demostren que (no només a Barcelona, sino a Catalunya i la resta de l’Estat) els rics cada cop són més rics i els pobres cada cop més pobres. De fet els índexs de pobresa no paren de créixer (per exemple, en el cas de Catalunya les últimes dades indiquen que el 21,9% de la gent està en risc de pobresa) i alhora els rics augmenten les seves fortunes. Per tant, estem immersos en una greu crisi, si, però també en una indignant estafa del sistema que no podem seguir acceptant.

Tornant a Barcelona, què està fent el govern de Trias davant aquesta situació? Doncs unes polítiques totalment oposades a les que necessitaríem en una situació de tal magnitud: des de la insensibilitat social i la criminalització en temes com la prostitució, els sense sostre o els assentaments, fins al canvi de model en escoles bressol (privatització, disminució personal, augment de ràtios, etc.), passant per l’aposta del cotxe (àrea verda gratuïta i disminució de l’impost de vehicles) en detriment del transport públic, el que utilitza la majoria (augment d’un 19% de la T10 en només un any i mig). Tot això alhora que es realitzen un seguit d’inversions i s’aposta per uns projectes que gens tenen a veure en millorar les condicions de vida dels més desafavorits: 5 milions d’euros per tenir un Passeig de Gràcia “de primera”, 4 milions d’euros per la Fórmula 1 (a Montmeló!) o la pista de gel a la Plaça Catalunya, entre d’altres. I com a exemple paradigmàtic (i més preocupant), la Marina de Luxe del Port Vell aprovada per CiU i PP aquesta setmana. Cal un canvi radical en les prioritats, també a nivell municipal, situant la pobresa i l’exclusió social com a nucli central de l’acció política.

8 comentaris:

  1. Has realitzar les regressions amb dades indexades o amb dades reals?

    El fet de treballar amb índexs no permet avaluar l'evolució de la renta a cadascun dels barris, sinó l'evolució de la renta amb relació a la mitjana de l'evolució de la renta al conjunt dels barris. És a dir, amb les dades indexades no es pot determinar que els rics cada cop són més rics, el que es pot determinar és que la desigualtat augmenta (que no és poc).

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si, tens raó, amb les dades només es pot concloure que la desigualtat augmenta. Per això el comentari "els rics cada cop són més rics i els pobres cada cop més pobres" l'emmarco en el seguit de dades que s'estan publicant darrerament, no com a conclusió directa de les "meves" dades. Gràcies pel comentari!

      Elimina
  2. De números no en parlaré perquè no en se però pel que fa a la "criminalització" de les prostitutes, sense sostre i assentaments això ja ve de legislatures anteriors.

    ResponElimina
  3. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  4. Les Cases Barates son part de l’historia de la ciutat de Barcelona, a dia d’avui això no tant sol afecta als veïns del barri de Can Peguera, també ja a tots els barcelonins. Aquests veïns, generació darrera generació son els autèntics heroics de haver fet la cura i el manteniment del bon estat de Les Cases durant tots els anys.
    Documents vídeo gràfics de Projectart – NOU BARRIS TV:
    http://www.youtube.com/watch?v=7LzgXJj9Knk&NR=1&feature=endscreen
    http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&v=8AuW0mU9JDk&NR=1

    ResponElimina
  5. Si comencem perque l'alcalde Trias guanya més que Rajoy i que Ciu ha votat al Congrés la reforma laboral i altres "millores" per la competitivitat de les empreses no ens han d'extranyar les polítiques que es farán a Bcn..
    Si la remodelaciò del Pg de Gracia i Diagonal (on s'oblida fer passar el tranvia fins Glories) serveixen per dinamitzar el comerç i es crean llocs de treball benvingudas siguin, però desentendre's de l'ajut a les families amb necessitats no és de rebut i les privatitzacions encovertes de serveis només fan que precaritzar els treballadors i l'assisténcia al ciutadá...

    ResponElimina
  6. En el segon gràifc, on hi apareix representat el RFD dels barris mçes rics i pobres, d'on has tret l'any i els llocs?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Cert, el link que havia posat a l'article ja no funciona. L'article és de fa quasi 2 anys i l'ajuntament a canviat la web. Pots trobar la info a: http://opendata.bcn.cat/opendata/es/catalog/SOCIETAT_I_BENESTAR/rendafam-a/ Ja he atualitzat també el link de l'article, merci per avisar.

      Elimina